Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BABINKI STEFANII

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 8 sztuk
mąka 50 dkg
cukier 15 dkg
margaryna 20 dkg
sól 1 łyżeczka
mleko 3 kieliszki
drożdże 3 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: BABINKI STEFANII

7 jaj ugotować na twardo. Z pozostałych składników zagnieść ciasto. Zaczyn z drożdży: 2 łyżeczki cukru ucierać w niewielkiej ilości ciepłego mleka - wlać do dołka w przesianej mące, gdy zaczyn wyrośnie, dodać pozostałe skłądniki. Wyrobić ręką. Pozostawić do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na 7 części, formować wałki, zagiąć je na pół, w zagięciu ułożyć jajko ugotowane na twardo w skorupce, a końce dekoracyjnie zapleść. Po wierzchu ciasto posmarować rozmąconym jajkiem, uważając by nei posmarować skorupki. Piec do momentu kiedy ciasto nabierze złotego koloru. Po upieczeniu na jajkach namalować buzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 10.06.2011 16:50
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak