Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa krem pieczarkowa z chrupiącą szynką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 1 kg
czosnek 2 ząbki
olej 1,5 łyżki
woda 1/2 litra
szynka 2 plastry
szczypiorek
śmietana 250 ml
sól
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: zupa krem pieczarkowa z chrupiącą szynką

Pieczarki obieramy ,kroimy na grube plastry.Do rozgrzanego naczynia żaroodpornego wlewamy olej ,gdy olej będzie gorący dajemy pokrojone pieczarki i czosnek i smażymy przez 7 min aż nabiorą złocistego koloru,dodajemy wodę i kostkę bulionową doprowadzamy do wrzenia przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 30 min.Szynkę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na rozgrzanej patelni ok 35 min aż stanie się bardzo krucha.Szczypiorek drobno kroimy.Gdy pieczarki są gotowe miksujemy je z sosem w blenderze i wlewamy z powrotem do naczynia żaroodpornego i podgrzewamy na małym ogniu,wlewamy śmietanę i mieszamy.Nakładamy zupę a na wierzch każdej porcji kładziemy chrupiące kawałki szynki i dekorujemy szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Daria14 10.06.2011 05:41
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak