Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułgarsko-tureckie pierogi z mięsem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
1 łyżeczka soli
4 g drożdży instant (ok. 1/2 paczuszki)
oliwa 2 łyżki
180 ml mleka (ale mozna użyć wody to chyba nawet lepiej)
mięso mielone wołowe 250 g
cebula
sól
pieprz
ząbek czosnku
słodka i ostra papryka mielona
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułgarsko-tureckie pierogi z mięsem

Do tego przpeisu podchodziłam kilka razy i wczoraj byłam bliska ideału, prawie wyszło. Pamietałam smak sprzed 7 lat pierogów jakie zaserwowała nam znajoma bułgarka tureckiego pochodzenia (czy tez turecka bułgarka, w kazdym razie pochodziła z mniejszosci tureckiej mieszkajacej w Warnie) ale nie pamietałam jak je robiła.

Mleko podgrzewam, aby było bardzo ciepłe. Składniki ciasta oraz mleko wrzucam do miksera i na wolnych obrotach mieszam az sie połączą, Przekładam na blat i zagniatam, aż ciasto będzie gładkie, wtedy smaruję olejem i wkładam do miski. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1h. Ja dałam do piekarnika na min. temp 50 st.

Farsz łącze składniki. Zagniatam.

Wyrosniete ciasto wyjmuję z miski i zagniatam na balcie posypanym mąką i rozwałkowuję na w miare cienki placek. na brzegu kłade troche farszu, pamietajac zeby rozłozony był szeroko ale nie grubo, bo sie nie ugotuje w srodku pieroga. Peirogi mja byc duze mniej wiecej cos jak nasza dłoń. Warstwe z farszem przykrywam ciastem zalepiam koncowki odkrawam talerzykiem. (idealne kształty jak pieróg jeszcze mi nie wychodziły musze nad nimi popracowac).

Rozgrzwam olej w głebokiej patelni i wkładam pierogi i smaże na srednim ogniu. Ciasto powinno urosnac i miec pecherze jak np fawroki. a mieso w srodku ugotowac sie. Sa pyszne na cieplo i zimno, z sosem np tzatziki. Mi wyszło 10 sztuk.

Nad sama struktura i konsystencja ciasta musze jeszcze popracowc, nie wiem czy nei lepsze wyjdzie z uzyciem ciepłej wody, niz mleka oraz z prwdziwymi drożdzami, ale to nastepnym razem sprawdze. W kazdym razie smak sobie przypomniałam i to jest prawie to co serwowała nam Zorka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnyeshka 05.04.2012 08:14
smakowicie wygladaja
Sarenka 29.01.2011 16:49
Bardzo apetyczne.
wedith1 13.11.2010 09:11
Bardzo ciekawe:)
IZABELA29 21.10.2010 09:50
super się prezentują .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak