Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z wkładką makowo-kokosową

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 3 sztuki
cukier 3/4 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanka
mąka 1/2 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
wkładka makowa:
wiórki kokosowe 10 dag
mak 1 szklanka
cukier 1 szklanka
białko 5 sztuk
wkładka kokosowa:
białko 5 sztuk
wiórki kokosowe 20 dag
cukier 1 szklanka
krem budyniowy
mleko 1 l
żółtko jajek 6 sztuk
budyń waniliowy 2 opakowania
mąka ziemniaczna 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z wkładką makowo-kokosową

cd składników:

mąka 3 lyżki
cukier 5 łyżek
masło 1 1/2 kostka

dżem wiśniowy 1 słoik
gorzka czekolada 1/2 tabliczka

Z podanych składników pieczemy tradycyjny biszkopt.
Makowa: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy.
Kokosowa: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier,i wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy. Pieczemy obie wkładki okolo 30 minut.
Krem: do połowy mleka wsypujemy budynie, mąki i cukier. Dodajemy żółtka i mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy, studzimy i ucieramy z masłem. Układamy warstwami: biszkopt, dżem, 1/3 kremu, wkłądka makowa, krem, wkładka kokosowa, krem, Wierzch posypujemy czekoladą lub polewamy polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 09.06.2011 22:21
Prezentuje się przepysznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak