Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimna babeczka serowo-truskawkowa

5.0
(35)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg 750 gram
jajko 3 sztuki
cukier 1 szklanki
margaryna 80 gram
sok z cytryny 6 łyżki
skórka z cytryny 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 7,5 łyżeczki
truskawki 0,75-1 kg
biszkopty okrągłe kilkanaście sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Zimna babeczka serowo-truskawkowa

składniki:
MASA JASNA - 750g sera białego trzykrotnie mielonego
3 jajka
3/4 szkl. cukru (szkl. poj.220ml)
80g roztopionej Kasi
sok z dużej cytryny
skórka otarta z dużej cytryny
ok. 1/2 kg truskawek
6 łyżeczek żelatyny + 1/3 szkl. wody
MASA CZERWONA - 1 szkl. zmiksowanych truskawek (ok. 25 dkg)
2 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
1,5 łyżeczki żelatyny + 1/4 szkl. wody
małe, okrągłe biszkopty

sposób przygotowania: sposób przygotowania: Formę na babkę spryskałam bardzo cieniutką warstwą tłuszczu w sprayu i wstawiłam do lodówki żeby się schłodziła.

MASA JASNA - żelatynę zalałam zimną wodą a gdy napęczniała podgrzałam i mieszałam aż się rozpuściła. Truskawki opłukałam, osączyłam, oderwałam szypułki a owoce pokroiłam na ćwiartki. Jajka umyłam, sparzyłam wrzątkiem i wybiłam do miski - jajka do takich deserów muszą być bardzo świeże i z pewnego źródła! Do jaj dodałam cukier i zmiksowałam na bardzo puszystą, jasną masę. Dodałam ser, stopioną Kasię, skórkę oraz sok z cytryny, miksowałam chwilę razem.. Następnie wlałam jeszcze ciepłą żelatynę i dokładnie wymieszałam. Odstawiłam miskę na chwilę do lodówki żeby masa zaczęła gęstnięć a gdy tak się stało dodałam truskawki, delikatnie wymieszałam i przełożyłam do formy, odstawiłam do stężenia.

MASA CZERWONA - żelatynę zalałam zimną wodą, podgrzałam i mieszałam do rozpuszczenia. Połączyłam z truskawkami, cukrem i sokiem z cytryny. Połowę wylałam na zastygniętą jasną masę. Od razu ułożyłam na musie biszkopty i polałam je resztą czerwonej masy. Odstawiłam na noc do lodówki.

Następnego dnia wyjęłam z formy odwracając ją do góry dnem i przykładając do dużego talerza - powinna po chwili nieco się ogrzać w temp. pokojowej i sama wysunąć.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 26.10.2015 22:32
rewelacyjny deserek
iza0823 22.06.2013 17:12
mniam mniam ;D
kochanyptysiu 02.09.2011 13:25
kolejny przepis,który zabieram do siebie
Misia90 29.08.2011 11:30
fajne
Marysia 29.08.2011 11:11
super
Karolina69 29.08.2011 11:05
super
Marybeth
Marybeth 08.08.2011 07:10
Jak pięknie wygląda ;)
czekoladka_m 02.08.2011 12:41
Boska:)
tomek18 27.07.2011 19:15
wygląda smacznie,muszę wypróbować
eli_555 11.07.2011 23:19
piękna i pyszna
Ania67 29.06.2011 11:55
Rewelacja- i śliczna, apetyczna i zapewne bardzoooo smaczna
Beatris 15.06.2011 09:12
Piękna i smaczna.
Jolanta_P-S 14.06.2011 20:53
Apetyczna ta babeczka
ElizaT 09.06.2011 20:23
rewelacja
1j1o1l1a1 09.06.2011 19:43
dekoracyjna, apetyczna...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak