Zakwas z buraków na wielkanocny barszczyk

Zakwas z buraków na wielkanocny barszczyk

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    1 litr
  • woda

    2 litry
  • chleb razowy

    5 dag
  • czosnek

    1 ząbek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki należy dokładnie umyć, obrać i pokroić w plasterki. Wodę przegotować i ostudzić. Buraki przełożyć do słoika wraz z obranym ząbkiem czosnku, , zalać letnią wodą, dodać kawałeczki chleba wraz ze skórką, zakryć lnianym materiałem lub gazą. Odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce. Wedle uważania można dodać także dowolne przyprawy, żeby wzbogacić smak zakwasu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wafelek2601

26.10.2013 21:15
Z takiego zakwasu barszczyk będzie przepyszny

IKrakowianka

10.12.2012 20:40
super :)

Katarzyna/kate1980

07.06.2012 22:43
super

RenataZ-et

19.03.2011 17:12
Super na barszczyk!

marta0906

31.01.2011 17:34
Świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat