Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warkocz drożdżowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 2 szklanki
drożdże 4 dag
cukier 10 dag
mąka 1/2 kg
jaja 2 szt
masło 1/2 kostka
rum 1 łyżka
cukier waniliowy 1 opakowanie
skórka z cytryny 1 szt
żółtko jajek 1 szt
cukier grubo mielony

Przepis i sposób przygotowania na: Warkocz drożdżowy

Drożdże rozpuszczamy z odrobina letniego mleka i 1 łyżką cukru. Do mąki wlewamy zaczyn drożdzowy i odstawiamy na kilka minut. Mleko mieszamy z cukrem waniliowym, cukrem, skórką otartą z cytryny, jajkami, maslem i rumem.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na ok. 20 min. Ciasto dzielimy na 3 części formujemy wałki i zaplatamy warkocze. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy cukrem. Pieczemy 40 min w 180 st.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halinka1011 09.06.2011 12:33
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak