Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet sztrasburski z królika

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

królik 3 kg
słonina 30 dag
jajko 6 sztuk
przecier pomidorowy 3 łyżki
sól do smaku
ziele angielskie 10 sztuk
smalec 2 łyżki
cebula 6
Bułka tarta klasyczna Prymat
bułka 2 sztuki
mleko 150 ml
łopatka bez kości 30 dag
podroby królicze dag
boczek 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet sztrasburski z królika

Używane mięso królicze to części tylne wraz z combrem. Królika marynujemy 24h w marynacie warzywnej do mięsa króliczego (http://www.doradcasmaku.pl/przepis/138786/marynata-warzywna-do-miesa-kroliczego.html). Następnie nożem oddzielamy mięso od kości (kości następnie można wykorzystać do ugotowania bulionu lub zupy (http://www.doradcasmaku.pl/przepis/140963/krupnik-z-krolika.html). Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu. Następnie wrzucamy oddzielone mięso i rumienimy. Gdy się zarumieni mięso przekładamy do większego garnka . Tak sam postępujemy z podrobami , słoniną i boczkiem. Jeśli zajdzie potrzeba uzupełniamy smalec na patelni i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Gdy zacznie puszczać soki dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i dusimy pod przykryciem 7 minut. Następnie do cebuli dodajemy pokrojoną łopatkę i wszystko razem dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Zawartość również przerzucamy do dużego garnka i teraz całe mięso razem dusimy ok. 20 minut. W międzyczasie możemy świeże bułki namoczyć w mleku, a blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Uduszone mięso dwukrotnie przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa (sos powstały przy duszeniu można wykorzystać np. do gulaszu wieprzowego). Dodaję surowe jajka, doprawiam do smaku solą, pieprzem i utłuczonym w moździerzu zielem angielskim. Dokładnie mieszam na jednolitą masę. Wykładam do wysmarowanej blaszki i piekę ok. 1,5h w temp. 180°C. Podawać na zimno. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 16.02.2012 07:24
apetyczny :)
Sroczka 09.01.2012 16:29
wyśmienity pasztet
Koper 07.12.2011 23:11
poważna sprawa taki pasztet :)
edyta44 13.10.2011 10:04
pycha
Anna146 17.07.2011 20:27
bardzo lubię pasztet z królika, a takiego jeszcze nie próbowałam
ben-ka 12.06.2011 16:52
No i był sobie królik:(:(:(
Agnieszka_B 09.06.2011 22:21
Znakomicie wygląda i na pewno jest wyśmienity!
Emilia22 09.06.2011 16:44
wygląda smakowicie
Jolanta_P-S 09.06.2011 16:39
myślę, że by mi smakował

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak