Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka kwaszona

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

botwinka 2 kg
sól 5 dag
czosnek 6 ząbków
cukier 1 łyżeczka
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżka
woda 1 l
Pieprz biały mielony Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka kwaszona

Wodę zagotować z solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Botwinkę pokroić w paski i ułożyć w słoikach dodając odrobinę pieprzu i posiekanego czosnku. Zalać ostudzoną zalewą. Na 2-3 dni pozostawić słoiki w ciepłym miejscu. Gdy zalewa zacznie fermentować przenieść do chłodnego pomieszczenia. Po 2 tygodniach botwinka nadaje się do spożycia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 03.10.2013 07:29
smaczne :)
kate.500 18.08.2013 10:59
smaczne jedzonko
Bernadeta1 27.04.2013 10:04
muszę wypróbować koniecznie
olkaaa 23.04.2013 07:38
już dawno nie jadłam
junox 12.03.2013 15:20
nigdy takiej nie robiłam
barbara11561 26.08.2012 17:30
też nie robiłam:)
Wafelek2601 19.06.2012 18:47
super
alaaa 27.05.2012 14:31
nie robiłam takiej
Ewelina38 16.01.2012 14:46
Lubie botwinkę ale tak jeszcze nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak