Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody truskawkowe z sosem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 50 dag
cukier 20 dag
żółtko jajek 4 szt
śmietanka kremowa 400 ml
pomarńcze 2 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Lody truskawkowe z sosem

Śmietanę ubujam na sztywno i wstawiam do lodówki. Truskawki myję, osuszam i usuwam szypułki, owoce posypuję 1/2 cukru i miksuję. Żółtka ucieram na parze z 7,5 dag cukru. Zdejmuję z ognia i nie przerywając ucierania, studzę. Dodaję 40 dag musu z truskawek i bitą śmietanę, mieszam. Duży plastikowy pojemnik wykładam folią spożywczą. Wkładam 1/3 masy i wstawiam do zamrażalnika na około 30 minut. Wyjmuję, wykładam resztę musu i masy. Mrożę 4 godziny. SOS POMARAŃCZOWY; pomarańcze sparzam i obieram, sok wyciskam. Połowę skórko kroję w paski, a resztę ścieram na tarce o małych oczkach. Sok gotuję 3 minuty ze skórką, mąką i resztą cukru. Studzę. Lody wyjmuję odwracając formę do góry dnem. Podaję z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak