Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

knedle po wrocławsku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka 2,5 szklanki
jajko
sól
Nadzienie:
wędlina 15 dkg
ketchup 3 łyżki
natka pietruszki
sól
pieprz
tłuszcz
twaróg 25 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: knedle po wrocławsku

Ser ścieramy na tarce o drobnych otworach,łączymy go z posiekaną wędliną,ketchupem i drobno pokrojoną natką pietruszki i doprawiamy o smaku.Ziemniaki obieramy zalewamy wrzącą osoloną wodą do 3/4 wysokości gotujemy ,odcedzamy a następnie mielimy i studzimy.Łączymy z mąką i jajkiem,solimy a następnie zagniatamy ciasto,dzielimy je na części i formujemy kule,rozpłaszczamy i nakładamy nadzienie.Formujemy ponownie kule i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie.Po ugotowaniu wyciągamy łyżką cedzakową i polewamy tłuszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak