Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulaki Św. Wawrzyńca

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkalnki
jajko 1 sztuka
cukier 1 łyżeczka
drożdże 3 dkg
mleko 1 szklanka
olej 2 łyżki
cebula 4 sztuki
śmietana 1 łyżka
żółty ser 2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
tłuszcz do formy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulaki Św. Wawrzyńca

Przygotowujemy rozczyn z mleka, drożdży, . Dodajemy mąkę, olej, jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na 15 równych kawałków. Z każdego kawałka robimy kulę i ją spłaszczamy. Placki układamy w dużej odległości obok siebie na blaszce, przykrywamy np. ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Cebulę pokrojoną w krążki podsmażamy lekko na tłuszczu, dodajemy wodę i dusimy. Po odparowaniu wody dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze chwilkę. Przyprawić solą i pieprzem. Placki spłaszczamy wciskając w nie dno od szklanki. W wgłębienia rozkładamy cebulę, posypujemy serem. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku do zarumienia. Ciepłe są najlepsze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 24.02.2012 10:20
ooo a ja jeszcze nie jadłam takich - trzeba się wybrać do sklepu
Robert10 04.07.2011 11:33
bardzo takie lubimy, ale nigdy nie robilismy sami tylko kupujemy w carrefour

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak