Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZUPA CUKINIOWA NA WINIE

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 0,5 kg
oliwa 4 łyżki
śmiatana 5 łyzek
żółtko jajek 3
białe wino 1/3 szklanki
ocet winny do smaku czosnkowy

Przepis i sposób przygotowania na: ZUPA CUKINIOWA NA WINIE

Do rosołu warzywnego lub wywaru z kości dodajemy czosnek granulowany i gotujemy przez 5 minut. Przecedzamy.
Cukinie kroimy z drobną kostkę (nie obieramy ze skóry) i gotujemy w osolonym wrzatku przez 5 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Wrzucamy do bulionu, wlewamy wino i zagotowujemy kolejne 5 minut.
Do żółtek dolewamy oliwę i łyżke octu winnego i ucieramy. Cały czas mieszając dodajemy źółtka do zupy i doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i kminkiem.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę 9wcześniej z odrobiną zupy ostudzonej hartujemy smietane).
Podajemy z grzankami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

accee 21.04.2011 21:38
Extra
accee 21.04.2011 21:38
Extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak