ZUPA CUKINIOWA NA WINIE

ZUPA CUKINIOWA NA WINIE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    0,5 kg
  • oliwa

    4 łyżki
  • śmiatana

    5 łyzek
  • żółtka

    3
  • białe wino

    1/3 szklanki
  • ocet winny

    do smaku czosnkowy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do rosołu warzywnego lub wywaru z kości dodajemy czosnek granulowany i gotujemy przez 5 minut. Przecedzamy.
Cukinie kroimy z drobną kostkę (nie obieramy ze skóry) i gotujemy w osolonym wrzatku przez 5 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Wrzucamy do bulionu, wlewamy wino i zagotowujemy kolejne 5 minut.
Do żółtek dolewamy oliwę i łyżke octu winnego i ucieramy. Cały czas mieszając dodajemy źółtka do zupy i doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i kminkiem.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę 9wcześniej z odrobiną zupy ostudzonej hartujemy smietane).
Podajemy z grzankami

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

accee

21.04.2011 21:38
Extra

accee

21.04.2011 21:38
Extra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat