Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Figowy mazurek

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 40 dag
cukier puder 15 dag
masło 20 dag
żółtko jajek 1 sztuka
masa
figi 25 dag
skórka pomarańczowa 5 dag
cytryna 1 sztuka
cukier 20 dag
woda 1/3 szklanka
orzechy włoskie 5 dag
migdały 5 dag
rodzynki 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Figowy mazurek

Mąkę, mieszmay z cukrem. Siekamy ją z maslem. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię, wkładamy do lodówki. Rozwałkowujemy i pieczemy. Figi mielimy, migdały sparzamy, orzechy siekamy a z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Calośc mieszamy razem ze skórką pomarańczową. Wodę zagotowujemy z cukrem i powstały syrop wlewamy do bakalii. Schładzamy. Powstałą masą smarujemy blat ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 15.08.2013 21:08
brzmi smacznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak