Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety ziemniaczane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1000 g
jajko 2 szt
cebula 1 szt
mąka 80 g
czosnek 2 ząbki
cząber do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
kminek do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 100 g
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
ser biały 300 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety ziemniaczane

Ziemniaki myjemy szczoteczką i gotujemy w łupinach. Po ugotowaniu, odcedzamy, studzimy, obieramy i mielimy wraz z serem. Czosnek siekamy, rozcieramy z odrobiną soli, cebulę kroimy w drobną kostkę i razem smażymy na oleju na złoty kolor. Dodajemy do masy ziemniaczanej wraz z jajami, mąką i pozostałymi przyprawami. Mieszamy wszystkie składniki. Z otrzymanej masy formujemy kotlety, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na oleju. Do kotletów z ziemniaków możemy dodawać też inne przyprawy: seler, gałkę muszkatołową, czy koperek. Podajemy takie kotleciki na zimno lub na gorąco, ze śmietaną i posypane zieleniną, z surówkami albo z sosami: pieczeniowym, grzybowym, czy beszamelowym. Są smaczne zarówno jako danie główne, jak i jako dodatek. Proponuję eksperymentowanie z panierkami i spróbować je obtoczyć w innych ziarnach, czy np.: w cieście naleśnikowym.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andzia1977
Andzia1977 12.07.2011 09:34
wypróbuję na pewno
Iwona45 28.06.2011 12:57
fajne;]
Krystyna32 08.06.2011 00:13
pyszne kotleciki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak