Moje risotto z warzywami

Moje risotto z warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kilka pieczarek

  • ząbek czosnku

  • 1/2 papryki (tu czerwona)

  • kawałek pora

  • curry

  • pieprz

  • oregano

  • olej

  • bulion warzywny

    1 l
  • ryż

    2 torebki (typu: basmanti)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Olej na patelnie rozgrzewamy, wsypuje ryz, mieszam aby sie nie przypalil tylko zeszklił. Wlewam chochle bulionu, szybko mieszam zeby plyn wsiąkł w ryż, wlewam jeszcze jedna tak zeby ryz lekko pływał i stopniowo wchłaniał płyn. Wrzucam cebule pokrojona w kostkę, czosnek drobno posiekany, pokrojone pieczarki, Przyprawiam pieprzem, paprykami, oregano i curry - ja daje 1 łyzke, lubie gdy ryz ma jej smak i kolor chociaz gdy sie doda pieczarki to kolor jest bardziej bury niz żołty ale gdy pieczarek nie ma wtedy jest ładny jasny. Przykrywam i chwile gotuje. Co jakiś czas sprawdzam czy bulion został wchloniety. Jelsi tak to dolewam chochle. W trakcie tego dolewania ryz ma sie ładnie ugotowac ale nie moze pływac w bulionie ani rozgotowac sie, wiec wlewamy tylko tyle zeby był miekki, ziarenka każde osobno i wchlonal to co wlaliśmy. Nie zawsze trzeba zuzyc cały litr. Stopniowo dodaje pozostałe warzywa, czyli papryke pokrojona w kostke, natke i pora. Mieszam i przykrywam. Gdy ryz jest gotowy ewentualnie jeszcze doprawiam do smaku. Uzycie warzyw jest dowolne. Mozna dodac kukurydze, groszek, cukinie, a takze szynke, czy kawałki kurczaka, co kto lubi. Ważne zeby ryż i warzywa były jedrne. Jest to jedyna wersja ryżu którą jada moje dziecko ;)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kochanyptysiu

06.11.2011 19:31
pycha

kochanyptysiu

06.11.2011 19:30
pycha

eli_555

08.05.2011 23:10
pychota

Koper

25.03.2011 09:49
pyszne

Jolanta40

13.08.2010 18:35
ja robię jeszcze z groszkiem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat