Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka gryczana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza gryczana 2 szkl.
ser pleśniowa 20 dag
ser feta 20 dag
pieczarki 30 dag
jajko 4 szt.
masło 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka gryczana

1. Kaszę opłucz, zalej osolonym wrzątkiem 2 cm ponad kaszę. Dodaj łyżkę masła. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 min, by kasza spęczniała.
2. Fetę i ser pleśniowy pokrój w niedużą kostkę. pieczarki oczyść, pokrój na plasterki. Połowę odłóż, resztę podsmaż na łyżce masła.
3. Kaszę rozdrobnij widelcem. Dodaj sery i podsmażone pieczarki. wbij jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj, przypraw do smaku. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem, posyp bułką tartą. Napełnij kaszą. Na wierzchu ułóż odłożone plasterki pieczaarek. Oprósz solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Piecz 35-40 min.w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 12.09.2013 13:31
smaczna :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak