Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik pieczony w sosie pomidorowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

królik 3 kg
cebula 4
czosnek ząbki 8
seler korzeniowy 1/2
przecier pomidorowy 500 g
wino białe 500 ml
woda 125 ml
śliwki suszone 20 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 3
ziele angielskie 5
sól do smaku
sok z cytryny do smaku
oliwa 75 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Królik pieczony w sosie pomidorowym

Królika (część tylna wraz z combrem) marynowanego w http://www.doradcasmaku.pl/przepis/138786/marynata-warzywna-do-miesa-kroliczego.html dzielimy na porcje. Dokładnie smarujemy go oliwą i wstawiamy w brytfannie do piekarnika nagrzanego do 220°C. Rumienimy. W międzyczasie przecier pomidorowy mieszamy z winem i wodą. Cebulę kroimy w ósemki, seler i czosnek w półplasterki. Brytfannę z zarumienionym mięsem wyjmujemy z piekarnika. Wlewamy przecier wymieszany z winem i wodą oraz rozkładamy po całej powierzchni pokrojone warzywa, śliwki i przyprawy. Staramy się, aby jak największa cześć warzyw, śliwek i przypraw była zanurzona w sosie pomidorowym. Całość przykrywamy i stawiamy ponownie do piekarnika. Temp. zmniejszamy do 150°C i zapiekamy min. 3h – im dłużej tym potrawa będzie smaczniejsza. Po upieczeniu wyjmujemy z sosu mięso oraz część warzyw (jeśli ktoś lubi warzywny smak i gęsty sos może warzywa zostawić w całości). Taki sos zagotowujemy ewentualnie doprawiając solą, pieprzem i sokiem cytrynowym do smaku. Przecieramy przez sito lub miksujemy na jednolitą masę i polewamy nim mięso ułożone na półmisku. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DanutaS 20.02.2012 15:04
królika jeszcze nie próbowałam a wygląda tak apetycznie
malaczarna23 27.09.2011 07:30
super
tomek18 27.09.2011 06:52
bardzo lubie takie dania:)
Emiliozo 01.09.2011 21:00
świetny przepis na królika
Beatris 15.08.2011 18:05
Już nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam królika. Z przyjemnością zjadłabym porcyjkę.
jolita 08.06.2011 08:04
fajny pzzepis
pacpaw 07.06.2011 18:50
@polly66 czym chata bogata :o)
Jolanta_P-S 07.06.2011 17:31
Kiedyś się jadało jak babcia żyła
polly66 07.06.2011 16:52
zapraszasz na obiad mam rozumieć?;>

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak