Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka pieczona z jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1 szt
Majeranek suszony Prymat do smaku
oliwa do smaku
masło 2 łyżki
cukier 3 łyżki
sól do smaku
sok z cytryny do smaku
bulion 1 kostka
jabłko kwaśne 1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka pieczona z jabłkami

Potrzebujemy jedną kaczkę o wadze max 2 kg. Kaczkę należy natrzeć solą i pieprzem od środka i na zewnątrz. Z zewnątrz dodatkowo polać miodem, a od wewnątrz skrop sokiem z cytryny i obsypać obficie majerankiem. Tak przygotowane mięso wstaw na ok 2 godziny do lodówki.
W tym czasie należy przygotować jabłka - obrać i podzielić na ćwiartki, wyjąć nasionka.
Ok połowy do 3/4 jabłek obsypać pozostałym majerankiem i zapakować do środka kaczki i kaczkę należy zamknąć.
Kostkę bulionową rozpuścić w ok 100-150 ml gorącej wody. Bulion przelać do naczynia żaroodpornego i włożyć kaczkę. Na wierzch kaczki wykładam dodatkowo plasterki mocno schłodzonego masełka (nada piękny kolor). Kaczkę w tej wersji pieczemy ok godz w temp ok 180 stopni. Co jakiś czas proponuję polewać kaczkę wytworzonym sosem. Po około godzinie pieczenia należy odwróć kaczkę, aby upiekła się z drugiej strony. Również co jakiś czas polewać sosem. Na 20-30 minut przed końcem pieczenia należy ułożyć wokół niej resztę jabłek, któe należy posypać cukrem. Całość ponownie do piekarnika na ok 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 03.01.2014 08:32
teraz kaczucha to rarytas na naszych stołach
Grazyna0211 09.11.2013 14:06
smaczne danie
Krystyna32 09.06.2013 06:50
bardzo lubię
Katarzyna59 28.03.2013 15:36
bardzo apetyczna
caralajna 11.09.2012 12:21
pyszna jest taka kaczka :)
olkaaa 27.03.2012 08:06
extra
joanna77 06.12.2011 10:28
lubię kaczusię!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak