Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z rabarbarem i galaretką

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
masło 250 gram
cukier puder 1/2 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
rabarbar 1,5 kilograma
cukier 3 łyżki
galaretka truskawkowa 1 sztuka
woda 1,5 szklanki
wiórki kokosowe 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z rabarbarem i galaretką

Posiekać wszystkie składniki ciasta nożem, a następnie zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. Ciastem wylepić dno formy o wymiarach 21x32 cm. Ciasto nakłuć widelcem.

Do środka włożyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C. Piec ciasto 15 minut, następnie ostrożnie usunąć pergamin oraz fasolki. Piec kolejne 5 minut. Odstawić do przestygnięcia.

Rabarbar umyć, oczyścić z włókien, pokroić na kawałki o długości 2 cm, wymieszać w misce z trzema łyżkami cukru i odstawić na 2-3 godziny, aby puścił sok. Następnie odsączyć na sitku.

Wystudzony spód ciasta posypać wiórkami kokosowymi, wyłożyć rabarbar. Wstawić do nagrzanego do 170*C piekarnika i piec 30 minut. Ciasto wyjąć i odstawić do wystudzenia.

Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Tężejącą galaretkę rozprowadzić na wystudzonym cieście. Odstawić do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jordi 02.09.2013 08:50
wygląda przesmacznie
anemon 08.06.2013 23:11
@joanna__s, w takim razie trzymam kciuki i mam nadzieję, że ciasto będzie Ci smakowało.
joanna__s 08.06.2013 09:06
Dzisiaj się za niego zabieram. Aż mi ślinka cieknie.
Bernadeta1 04.06.2013 13:34
pyszne takie ciasto a obecnie sezon na rabarbar
barbara11561 12.01.2013 13:55
pyszny taki bardzo lubię,ale nie robiłam go z galaretką?na pewno wypróbuję:)
caralajna 04.12.2012 09:29
wygląda wspaniale, lubię kruche placki z owocami
bursztynek 05.11.2012 23:14
Uwielbiam wszelkie ciasta z rabarbarem
jeta72 07.09.2012 12:17
ale pychotka :-)
Miki 06.04.2012 16:46
super
Grazyna0211 08.01.2012 15:28
lubię placki z rabarbarem szkoda że do wiosny daleko bo narobiłaś mi ochoty
IZABELA29 24.11.2011 10:13
pyszny choć teraz coraz rzadziej robię placki z rabarbarem wynika to z jego braku.
ziutula
ziutula 11.10.2011 21:59
nie odmówię takiego placuszka...
ben-ka 03.09.2011 07:35
ciasto dawno zjedzone a ja do kawy chętnie bym zjadła:)
indi 08.08.2011 21:36
ale apetycznie wygląda, paluszki lizać :P
Ewelina38 20.06.2011 11:15
świetne ciasto, bardzo lubię rabarbar i wykorzystuję sezon rabarbarowy na maxa
Robert10 19.06.2011 14:38
super
Elżbieta17 17.06.2011 08:42
Fajny:)
Magdalena1110 09.06.2011 07:19
pyszny
Iwona51
Iwona51 09.06.2011 00:22
pycha
caroline1983 08.06.2011 13:34
Szkoda tylko że sezon na rabarbar nie trwa cały rok :)
MAR3STA 07.06.2011 23:00
wygląda rewelacyjnie;)
misia53 07.06.2011 13:34
anemonku idziesz jak burza ....takiej wersji jeszcze nie znalam...
suzana 07.06.2011 08:21
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak