placek serowo-kokosowy z jabłkami

placek serowo-kokosowy z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 g
  • masło

    125 g
  • cukier puder

    100 g
  • sól

    szczypta
  • jabłka

    500 g
  • cytryna

    1/2
  • jajka

    3 szt
  • śmietana

    100 g
  • wiórki kokosowe

    100 g
  • cukier

    150 g
  • cukier waniliowy

    1 saszetka
  • twaróg

    500 (śmietankowy)
  • żółtko jaja

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać. Dodać cukier puder, żółtko i szczyptę soli. Zagnieść szybko ciasto, po czym owinąć je folią i wstawić do lodówki na godzinę. 2. Cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę, a następnie wycisnąć sok. Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w ósemki. Skropić sokiem z cytryny. 3. Oddzielić żółtka od białek. W dużej misce połączyć ze sobą twarożek, żółtka, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i wiórki kokosowe. Zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Po łyżce dodawać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. 4. Prostokątną blaszkę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę. Na cieście rozsmarować masę serową i poukładać na niej ósemki jabłek. Posypać łyżką cukru. Placek piec około 50 minut w temperaturze 200°C.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adam1f

08.02.2011 23:10
dobry jest

iwona332

26.09.2010 23:58
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat