Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fish and chips czyli ryba z frytkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 140 g
mąka kukurydziana 50 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
ziemniaki
sól
pieprz
sos Worchester
olej 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Fish and chips czyli ryba z frytkami

Nie wiem czy tak smakuje prawdziwe fish and chips ale nam smakowało bardzo. Panierka była rewelacyjna.

Filety dorsza rozmrażamy, studzimy papierowym ręcznikiem. Ja skropiłam cytryna na 10 minut. W misce mieszamy mąkę z mąką kukurydzianą - u mnie bułka tarta ktora zagęściła ciasto - z proszkiem do pieczenia i solą. W innym naczyniu mieszamy piwo z jajkiem i połączyć z sypkim składnikami do momentu uzyskania gładkiego ciasto. Rybę zanurzamy w cieście i smażymy w głebokim tłuszczu na jasnozłoty kolor. Po usmażeniu rybę osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z frytkami i cytryna oraz sosem worchester.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 04.05.2011 09:19
Brzmi znajomo :)
eli_555 30.03.2011 22:09
ale pychotka
SmacznaPyza 12.10.2010 09:38
złociste frytki, rumiana rybka - coś dla mnie!
Emilia22 23.09.2010 17:05
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak