Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa czosnkowa w bochenku

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebule 2
jajko 2
olej łyzka
5 ząbki czosnku (moze byc wiecej)
przyprawa uniwersalna Kucharek
sól
pieprz
natka pietruszki
rosół wołowy 1 kostka
chleb 1 okrągły bochenek - zakopek

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa czosnkowa w bochenku

Tradycyjna zupa czoskowa moje odkrycie z Zuberca. Polecam na zimowe wieczory.

Przygotowuje sobie baze czyli chleb. Odkrajam wierzch chleba i wybieram miękisz ale nie cały, na bokach ma zostac tyle zeby chleb nie przemókl gdy bedzie w nim zupa i zeby jedzący z niego mogli go sobie wybierac łyzka razem z zupą.

Cebulę i czosnek siekamy, szklimy na oleju. Gotujemy wywar (albo rosół albo z kostki). Wrzucam miękisz chleba, dodaje przesmażoną cebule z czosnkiem. Następnie gorącą przelewam zupe do miskera gdzie ja miksuje, wbija jajka i jeszcze raz szybko miksuje zeby sie nie ścieły. Przyprawiam pieprzem i wegetą jesli jest taka potrzeba. Jelsi zupa wydaje mi sie za mało czosnkowa to wrzucam do niej posiekane 1-2 zabki czosnku i jeszcze raz miksuje wszystko. Ma miec fajny czosnkowy smak ale nie ostry wiec nie przeciskam czosnku przez praske tylko siekam na kawałeczki nozem. Wlewam do chleba, supię natka i gotowe. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aleksa123 17.02.2012 19:22
super wygląda
Ewa104 07.07.2011 21:17
Póki co próbowałam żurku w chlebku.Ale czosnkowa zapowiada się pysznie.Pikantnie i smacznie.Mniam!
Sarenka 03.02.2011 15:48
Swietny pomysl.
basiulka20088 07.10.2010 08:15
super wygląda chyba się skuszę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak