Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suflet z ryżu i kalafiora

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion warzywny 3/4 l
kalafior 800 g
cebule 2 szt
olej słonecznikowy 2 lyżki
masło 2 łyżki
mąka pełnoziarnista 1 lyzka
śmietana 125 g
gałka muszkatołowa
żółtko jajek
sól
pieprz
natka pietruszki 2 łyzki
ser gruyere 50 (tarty)
ryż 250 (niełuskany)

Przepis i sposób przygotowania na: Suflet z ryżu i kalafiora

Zagotować w garnku pół litra bulionu warzywnego. Wsypać ryz i gotować pod przykryciem, na małym ogniu, 30 minut. W razie potrzeby dolać trochę bulionu.
Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki i gotować 7-8 minut we wrzącej posolonej wodzie. Odcedzić.
Cebulę obrać, drobno posiekać. Olej podgrzać na patelni, cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju na średnim ogniu, poddusić, ciągle mieszając.
W małym garnku roztopić połowę masła, wymieszać z mąką i zrobić zasmażkę. Wlać resztę bulionu (1/4L) i wymieszać ze śmietaną. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos gotować kilka minut, ciągłe mieszając, potem zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkiem.
Formę do sufletów wysmarować resztą masła. Wymieszać ryż, kalafior i cebulę i włożyć do formy. Polać sosem i równomiernie posypać serem.
Suflet zapiekać około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp 220stC. Podawać posypany natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 30.09.2011 12:44
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak