Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warkocz z ciasta francuskiego, kurczaka i porów

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczone mięso z kurczaka 1 kg
pory 2 szt
pieczarki 15 dag
masło 3 łyżki
czosnek 2 ząbki
ser z niebieską pleśnia 20 dag
sól
pieprz
jajko 1 szt
ciasto francuskie 50 dag
natka pietruszki 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Warkocz z ciasta francuskiego, kurczaka i porów

Mięso pokroić. Pory i pieczarki umyć, pokroić, poddusić na maśle z posiekanym czosnkiem przez 15 minut. Dodać pokruszony ser, natkę, sól i pieprz. Masę zdjąć z ognia, połączyć z kurczakiem. Rozmrożone ciasto rozwałkować na prostokąt, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nadzienie ułożyć wzdłuż, na środku ciasta, pozostawiając 10 cm. marginesy ze wszystkich stron. Boki ciasta ponacinać ukośnie co 2 cm. . Krawędzie posmarować rozmąconym jajkiem. Pasli ciasta spleść nad nadzieniem w warkocz. Zlepić dolne i górne krawędzie. Posmarować resztą jajka. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni, na rumiano. Ostudzony pokroić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidia6 21.12.2011 21:08
fajnie to musi wyglądać i smakować szkoda że niema zdjęcia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak