Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane bezy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotować je dzień wcześniej)
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
masło 2 łyżki
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
Czosnek suszony Prymat
jajko 3

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane bezy

Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy. Masło, żółtka, śmietanę i ser ucieramy w miseczce, ale można również zrobić to mikserem. Dodajemy ziemniaki, sól i pieprz, dobrze ucieramy (też mikserem). Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy łyżką z masą ziemniaczaną.

Powstałe puree przekładamy do szprycy i wyciskamy niewielkie rozetki na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Rozetki mogą być blisko siebie, ponieważ nie rosną podczas pieczenia.
Wszystkie bezy pieczemy w 220 st.C przez około 10 minut. Musimy pamiętać, aby podawać je ciepłe, ponieważ najlepsze są zaraz po upieczeniu.

Bezy nie dosc ze wyglądają przecudnie, to sa pyszne, na zewnatrz lekko chrupiace a w srodku miękkie jak purre, ogolnie nie przepadam za ziemniakami zadko w domu je jadamy ale taka wersja bardzo nam odpowiada.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 03.12.2011 12:28
fajny pomysł ... np. na przyjęcie urodzinowe dla dzieci
eli_555 17.10.2011 19:19
pycha
darus 07.05.2011 16:36
ekstra wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak