Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Langosze - węgierskie placki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże świeże 30g
cukier 1 łyżeczka
mleko ciepłe 400ml
mąka 400g
sól
masło
natka pietruszki
czosnek
ser żółty
ziemniaki 2 szt
olej 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Langosze - węgierskie placki

Wspomnienie z Zuberca - przepyszny drozdzowy placek z czosnkowym masełkiem i serem rodem z Węgier

Langosze w wykonaniu mojego meża.

Drożdże rozpuszczamy w około 100ml ciepłego mleka i odstawiamy je w ciepłe miejsce na jakieś 10 minut. Ziemniaczki mielimy. Wysypujemy mąkę do naczynia, a w jej środku robimy zagłębienie, do którego wlewamy drożdże z mlekiem. Dodajemy ziemniaki i olej. Wyrabiamy ciasto, dolewając po trochę mleka. Odrobinę solimy, jeszcze raz wyrabiamy, po czym posypujemy mąką i owijamy w ściereczkę. Zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie.

W między czasie robimy sobie masełko: z połaczenia 0,5 kostki masła, przeciśnietego przez praske czosnku i dodatku natki. Mozna masło skomponowac wg własnego uznania.

Na patelnię wylewamy olej na wysokość ok. 6 cm. Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy ręcznie cienkie placki. Smażymy je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złocistego koloru. Podajemy gorące, polane sosem czosnkowym lub posmarowane masełkiem czosnkowym, posypane tartym żółtym serem. Niektórzy polewali je jeszcze keczupem ale dla mnie jest to zbyteczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

suzana 21.08.2011 17:29
z ziemniakami? żaden Węgier w ten sposób nie robi..
Jolanta40 19.03.2011 11:21
wyglądają smakowicie
Jolanta40 19.03.2011 11:21
wyglądają smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak