Langosze - węgierskie placki

Langosze - węgierskie placki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże świeże

    30g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mleko ciepłe

    400ml
  • mąka

    400g
  • sól

  • masło

  • natka pietruszki

  • czosnek

  • ser żółty

  • ziemniaki

    2 szt
  • olej

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wspomnienie z Zuberca - przepyszny drozdzowy placek z czosnkowym masełkiem i serem rodem z Węgier

Langosze w wykonaniu mojego meża.

Drożdże rozpuszczamy w około 100ml ciepłego mleka i odstawiamy je w ciepłe miejsce na jakieś 10 minut. Ziemniaczki mielimy. Wysypujemy mąkę do naczynia, a w jej środku robimy zagłębienie, do którego wlewamy drożdże z mlekiem. Dodajemy ziemniaki i olej. Wyrabiamy ciasto, dolewając po trochę mleka. Odrobinę solimy, jeszcze raz wyrabiamy, po czym posypujemy mąką i owijamy w ściereczkę. Zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie.

W między czasie robimy sobie masełko: z połaczenia 0,5 kostki masła, przeciśnietego przez praske czosnku i dodatku natki. Mozna masło skomponowac wg własnego uznania.

Na patelnię wylewamy olej na wysokość ok. 6 cm. Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy ręcznie cienkie placki. Smażymy je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złocistego koloru. Podajemy gorące, polane sosem czosnkowym lub posmarowane masełkiem czosnkowym, posypane tartym żółtym serem. Niektórzy polewali je jeszcze keczupem ale dla mnie jest to zbyteczne.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

suzana

21.08.2011 17:29
z ziemniakami? żaden Węgier w ten sposób nie robi..

Jolanta40

19.03.2011 11:21
wyglądają smakowicie

Jolanta40

19.03.2011 11:21
wyglądają smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat