Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grawadlax

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 15dag
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 8dag
koperek pęczek
cytryna kilka cząstek
koperek gałązka

Przepis i sposób przygotowania na: Grawadlax

Z soli,cukru i pieprzu przygotować mieszankę.Koperek umyć,osuszyć,drobno posiekać.W szklanym naczyniu ułożyć filety z łososia skórą do dołu .Przygotowaną mieszanką posypać jeden filet .Na wierzch wysypać równomiernie posiekany koperek.Następnie doprawiony filet przykryć drugim,skórą do góry.Na wierzchu położyć owiniętą folią aluminiową tekturę i obciążyć .Całość umieścić w lodówce na 3dni odwracając co 12godz .Filety rozdzielić ,pokroić je ukośnie w cienkie plastry,ułożyć na talerzu ,ozdobić cząstkami cytryny i gałązką koperku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak