Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki na potaszu

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kwaśne mleko 1 litr
mąka 1 kg
sól 1 szczypta
olej do smażenia 1 litr
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Placki na potaszu

Wszystkie składniki wymieszać, mąkę dodawać stopniowo i wyrabiać ciasto, musi mieć luźną konsystencję. Na stolnicy wysypać mąkę i formować kulki, a z nich placki o grubości ok 1 cm. i smażyć z obu stron na głębokim oleju na złoty kolor. Podawać ze śmietaną, z kwaśnym mlekiem lub zimnym mlekiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Samanta 06.06.2011 09:43
Ale fajny tani przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak