Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zuppa Inglese

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka kukurydziana 2 łyżki
mleko 570 ml
cukier 2 łyżki
starta gałka muszkatołowa 1 szczypta
truskawki 50 dag
amaretto
biszkopty podłużne 16 szt.
skórka z cytryny 1 mała
kremówka 200 zimna
jajko 2

Przepis i sposób przygotowania na: Zuppa Inglese

* Ilość wg uznania, ale bez przesady.

Wymieszać mąkę kukurydzianą z 70 ml mleka. Jajka ubić z cukrem, dodać skórkę z cytryny i startą gałkę muszkatołową, po czym wlać do pozostałego mleka. Przelać do rondelka z grubym dnem, dodać mleko z mąką kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy się zagotuje - gotować 1 minutę. Krem powinien zgęstnieć, ale nadal być stosunkowo rzadki. Najlepiej sprawdzić dotykając powierzchnię kremu łyżką od spodu. Jeśli ją oblepi i nie będzie spływał - jest ok. Przykryć, przestudzić, po czym zmiksować.
Umyć truskawki i dokładnie osączyć. 8 w miarę równych i pięknych sztuk odłożyć do dekoracji, resztę obrać z szypułek i pokroić na połówki lub ćwiartki - zależy od wielkości owoców.
Połowę biszkoptów rozłożyć na spodzie szklanej miski (można docinać wg uznania, gdyby trzeba było zatkać jakąś dziurkę), skropić amaretto i rozłożyć połowę truskawek. Wylać na nie połowę kremu angielskiego i powtórzyć operację. Czyli biszkopty, amaretto, truskawki i na końcu krem. Całość włożyć do lodówki na jakiś czas, aby krem zupełnie wystygł, a biszkopty zdążyły nasiąknąć likierem.
Ubić śmietanę na sztywno. Wierzch deseru ozdobić rozetkami bitej śmietany i odłożonymi truskawkami. Deser podawać schłodzony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 17.07.2012 17:32
wspaniała
Juleczka20 14.07.2012 08:00
wygląda przepysznie
agnieszka214 17.06.2012 10:10
fajny pomysl
Wojt@s
Wojt@s 21.12.2011 00:49
extra
Olaa 30.08.2011 14:02
fajna
Olaa 30.08.2011 14:02
fajna
Sarenka 15.08.2011 21:36
Wyglada b.kuszaco!
Mariusz10 22.06.2011 23:52
ekstra!
Anna169Hosz 10.06.2011 16:06
Podoba mi się--- do ulubionych!
kochanyptysiu 10.06.2011 09:33
super
halinka1011 06.06.2011 07:29
świetny przepis
agnieszka137 05.06.2011 23:52
zadziwiający deser, apetyczny
patusia 05.06.2011 23:26
Wygląda przepysznie. Narobiłaś mi na nią ochoty :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak