Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażona wątróbka jagnięcia w sosie pomarańczowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka jagnięcia 400 g
margaryna 1 łyżka
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 szt
mleko półtłuste 100 ml
ziemniaki 600 g
sól
czarny pieprz
oliwa 1 łyżka
cebula
skórka pomarańczowa do przybra
sos
ocet balsamiczny 2 łyżki
pomarańcze małe pokrojone w ka 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Smażona wątróbka jagnięcia w sosie pomarańczowym

W rondelku rozpuścić margarynę. Włożyć dymkę i dusić przez chwilę. Dodać mleko i zagotować. Zdjąć z ognia i przykryć.
Ugotować ziemniaki, odcedzić, utłuc i doprawić do smaku. Dodać tyle mleka z dymką, aby uzyskać właściwą konsystencję. Włożyć do piekarnika, aby nie ostygły.
Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę. Czerwoną cebulę smażyć, aż nabierze jasnobrązowego koloru. Zdjąć cebulę z patelni i trzymać w cieple. Na patelnię włożyć wątróbkę, w razie potrzeby dodać przedtem trochę oliwy. Szybko smażyć paski wątróbki, często przewracając- wystarczy 4-5 minut. Wątróbkę zdjąć z patelni i trzymać w cieple.
Przygotować sos: na patelnię wlać ocet, dodać kawałki pomarańczy i smażyć, aż utracą przezroczystość. Na 4 talerze nałożyć po porcji ziemniaków, na wierzch cebulkę i wątróbkę, całość polać sosem. Podawać natychmiast przybrane skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak