Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z ziemniakami i ziołami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 50 dag
sok z cytryny 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
bulion drobiowy 1 szkl
wino białe wytrawne 1/2 szkl
cebula 1-2 szt
czosnek 3-4 ząbki
seler naciowy 2 lodygi
marchew 3-4 szt
oliwa 3-4 łyżki
sól
pieprz
natka pietruszki 2-3 łyżki
udka z kurczaka 80 (bez kości)

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z ziemniakami i ziołami

Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i ziołami prowansalskimi, wymieszać i zostawić na 20-30 minut. Cebulę, czosnek, marchewkę, ziemniaki i łodygi selera obrać, umyć i osuszyć. Cebulę, czosnek posiekać, marchewkę pokroić w talarki, ziemniaki w grubą kostkę, a seler w cienkie plasterki. W rondlu z grubym dnem mocno rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, gdy nabiorą złotego koloru dodać mięso i smażyć, mieszając, 2-3 minuty na silnym ogniu, potem wlać wino i gotować póki w połowie nie wyparuje. Wówczas włożyć ziemniaki, marchew i seler. Potrawę przyprawić solą i pieprzem, wymieszać, zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu około 30 minut, pod koniec wsypac natkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak