Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagnięcina po włosku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jagnięci udziec bez kości 1,5 kg
sok z cytryny 1 łyżka
wino białe wytrawne 1 kieliszek
koniak 1 kieliszek
śmietana 1 szkl
rodzynki 5 dag
płatki migdałowe 5 dag
olej 4-5 łyżek
cukier 1 szczypta
cebula
marchewka
sól
pieprz
natka pietruszki 4-5 łyżek
tymianek 1/4 (suszony)

Przepis i sposób przygotowania na: Jagnięcina po włosku

Umyte rodzynki zalać 2-3 łyżkami wina, zostawić na godzinę. Oczyszczone z nadmiaru tłuszczu mięso umyć, osuszyć, mocno wygnieść ręką, natrzeć sokiem z cytryny i tymiankiem. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, obsmażyć mięso ze wszystkich stron, przełożyć do rondla, skropić resztą wina, wstawić do nagrzanego piekarnika. Na patelni rozgrzać pozostały olej, zrumienić na nim drobno pokrojoną cebulę i marchewkę, chwilę smażyć mieszając, dodać posiekaną natkę, włożyć do mięsa, posypać je solą i pieprzem, podlać bulionem, piec około 80-90 minut. Miękkie mięso odkryć, polać koniakiem, zapalić, natychmiast z powrotem przykryć, a następnie wsypać rodzynki i wlać wymieszaną z cukrem śmietanę, podgrzać. Pokroić w plastry, ułożyć na podgrzanym półmisku, polać sosem, posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak