Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki z soczewicą

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 300 g
cebula dymka ze szczypiorkiem 3 szt
sól
śmietana kremówka 2 łyżki
rosół warzywny 1/4 szkl
posiekana natka pietruszka 1 łyżeczka
włoszczyzna 100 g
soczewica 100 g
ocet 1 łyżeczka
tłuszcz 1 (roślinny)

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki z soczewicą

Ziemniaki umyć, gotować w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzić, odparować, obrać, pokroić w plasterki. Dymkę opłukać, pokroić na połówki. Gotować 3 minuty w rosole pod przykryciem. Wyjąć łyżką cedzakową, pokroić na duże kawałki, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Do rosołu włożyć soczewicę, przyprawić octem ziołowym, solą i pieprzem. Tłuszcz rozgrzać na patelni, smażyć na nim plasterki ziemniaków, cały czas mieszając. Soczewicę wyjąć z rosołu, osączyć, wymieszać z dymką. Przełożyć na talerz. Dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Podawać z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak