Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno, jeżynowo-borówkowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna Kasia 25 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
galaretka 1 ametysowa szt.
borówki 1/2 kg
jeżyny 1/2 kg
serek homogenizowany 560 (z czekoladą)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno, jeżynowo-borówkowy

Dokładnie wysmarować formę margaryną Kasia.
W 250 ml wrzącej wody rozpuścić 1 galaretkę ametystową. Ostudzić. W między czasie owoce podzielić na 2 części, jedną część przełożyć do formy z kominkiem i zalać galaretką. Wstawić do lodówki aby wszystko stężał., Drugą część owoców przełożyć na sitko aby sok ściekł.
Do miski przełożyć 2 serki homogenizowany, 1 łyżkę żelatyny wymieszać z małą ilością wrzącej wody, ostudzić i dokładnie wymieszać z serkami, przełożyć do formy i zostawić do stężenia. Zagotować sok z owoców, dodać pozostałe 2 łyżki żelatyny i 2 łyżki wrzącej wody, dokładnie rozpuścić, ostudzić, poczekać aż lekko będzie tężeć. Połączyć z pozostałymi 2 serkami i owocami, wyłożyć do formy, wstawić do lodówki. Formę odwrócić, położyć na talerzu, otworzyć delikatnie formę, aby dostało sie po bokach powietrze i sernik odkleił się od ścianek. Smacznego. Jakoś nie mogłam dzisiaj uchwycić właściwego koloru sernika.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 07.08.2011 03:52
fajny pomysł, żeby zrobić to w formie wieńca :)
stokrotka 21.06.2011 22:20
smakowite
aguus 06.06.2011 18:58
rewelacyjnie się prezentuje!
Babciagramolka 05.06.2011 17:44
Macie rację - pięknie wygląda
Pola2 05.06.2011 17:43
wygląda pięknie i apetycznie!
Sylwia88 05.06.2011 15:31
po prostu świetny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak