Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec cytrynowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 30 dag
cukier 30 dag
masło 1 kostka
jaja 7 szt
cytryna 1 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa
mak 30 dag
jaja 3 szt
cukier puder 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
olejek migdałowy

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec cytrynowy

Mak sparzamy i 3 razy mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem dodajemy aromat migdałowy, ubitą piane z bialek. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz mąkę i proszek do pieczenia. Całość łączymy z ubitą pianą i delikatnie mieszamy. Połowę ciasta wlewamy do tortownicy, układamy warstwę maku, którą przykrywamydrugą warstwą ciasta. Pieczamy 40 min. w 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mehia 06.07.2011 20:44
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak