Makowiec cytrynowy

Makowiec cytrynowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    30 dag
  • cukier

    30 dag
  • masło

    1 kostka
  • jaja

    7 szt
  • cytryna

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • masa

  • mak

    30 dag
  • jaja

    3 szt
  • cukier puder

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • olejek migdałowy

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Mak sparzamy i 3 razy mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem dodajemy aromat migdałowy, ubitą piane z bialek. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz mąkę i proszek do pieczenia. Całość łączymy z ubitą pianą i delikatnie mieszamy. Połowę ciasta wlewamy do tortownicy, układamy warstwę maku, którą przykrywamydrugą warstwą ciasta. Pieczamy 40 min. w 180 st.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mehia

06.07.2011 20:44
extra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat