Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mojito

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

rum 40 ml
lód
sprite
mięta liście
cukier trzcinowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: mojito

Z cukru trzcinowego najlepiej zrobić nasycony roztwór (syrop) poprzez wsypanie ok. 5 łyżek cukru, zalaniu go wrzątkiem w proporcji 1:2 i wymieszaniu a następnie dodawaniu tak długo cukru, aż nie będzie chciał się rozpuścić. Ostudzić.

W wysoką szklankę na dno wlać łyżkę takiego syropu, lód potłuc na mniejsze kawałki (tłukąc dodać kilka listków mięty, by się trochę roztarły), wrzucić trochę lodu do szklanki, dodać 1/5 limonki (również trochę rozgniecioną lub ponakrawaną) i zasypać lodem z liśćmi mięty do brzegu szklanki. Wlać w to kieliszek rumu i zalać do wysokości spirtem (lub wodą niskogazowaną). Podawać ze słomką.
Przepis na jedną szklankę. Jeśli ktoś lubi trzeszczący cukier między zębami to na dno wsypać łyżeczkę cukru trzcinowego gruboziarnistego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eduszo
eduszo 08.07.2011 20:37
Nie powiem ze to mój ulubiony napój.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak