Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta budyniowa z truskawkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
masło 0,5 kostki
jajko 1 szt
cukier puder 1 łyżka
truskawki 0,5 kg
budyń waniliowy 2 szt
galaretka truskawkowa 2 szt
woda 500 ml
mleko 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: tarta budyniowa z truskawkami

Robimy ciasto z mąki, masła, jaja i cukru. Wkładamy na 15 minut zawinięte w foli do zamrażalnika. Wylepiamy nim formę i mocno nakłuwamy. Pieczemy 15 min w 180 stopniach. Robimy budyń - 2 szt w 500ml mleka i odstawiamy do przestygnięcia. Robimy 2 galaretki w 500 ml wody i wkładamy do lodówki aby zaczęły tężeć. Truskawki myjemy , obieramy i kroimy w plasterki. Na tartę zimną wykładamy pół ciepły budyń i układamy truskawki. Całość zalewamy tężejącą galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 09.09.2011 13:32
rewelacja
agata1722
agata1722 09.09.2011 13:32
rewelacja
Margo1 26.08.2011 17:19
pyszniutka
novita26 15.07.2011 08:41
mniam
Katarzyna/kate1980 05.06.2011 14:54
uwielbiam tarty więc na pewno wypróbuję przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak