Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik jabłkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 220 g
żółtko jajek 1
masło 110 g
cukier puder 70 g
jajko 3
jabłka 1 kg
sok z cytryny 1 łyżka
kremówka 125 ml
starta skórka z cytryny 1

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik jabłkowy

CIASTO:
Mąkę, masło pokrojone w kawałeczki, żółtko o 50g cukru pudru ugniatamy na jednolitą masę i odstawiamy do lodówki na 1h.

Po godzinie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim natłuszczoną tortownicę.

MASA:
Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na cieście (mi niektóre (grubiej skrojone) jabłka wyszły surowe w cieście, więc można je trochę podsmażyć przed wyłożeniem ich na ciasto).

Jajka, 20g cukru pudru i skórkę z cytryny ucieramy na jednolitą masę. Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy na jabłka.

Pieczemy 30minut w 180C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak