Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Minikebaby z sosem tzatziki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 60 dag
kapusta 1 szt
marchewka 2 szt
jogurt grecki 1,5 szkl
oliwa 5 łyżek
ocet winny 4 łyżki
olej wg uznania
ogórek 1 szt
czosnek 2 ząbki
cebulka 1 szt
musztarda 2 łyżeczki
rozmaryn do dekoracji
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
pita 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Minikebaby z sosem tzatziki

1. Zrób sałatkę: marchewki obierz, zetrzyj na duże kawałki. Kapustę poszatkuj. Utrzyj 1/2 łyżeczki soli, 3 łyżki oliwy i 2 łyżki octu. Marchew i kapustę zblanszuj w wodzie z mieszanką soli, oliwy i octu. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Zrób sos: ogórek umyj, obierz i zetrzyj. Posól, odstaw na 10 min, po czym odciśnij. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę do jogurtu. Dodaj 2 łyżki oliwy i octu oraz ogórek. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki.
2. Cebulę i drugi ząbek czosnku obierz i posiekaj. Zmieszaj z musztardą, dopraw sola i pieprzem. Dodaj do mielonego mięsa i uformuj 12 podłużnych, niedużych kotletów. Nadziej je na drewniane szpadki, np. do szaszłyków. Posyp igłami rozmarynu i dociśnij
Następnie smaż je porcjami na rozgrzanym tłuszczu po ok. 10 min, obracając. Minikebaby podawaj z sałatką, sosem tzatziki z kawałkami ogórka oraz chlebem pita.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 09.12.2012 10:44
ciekawe
dorotka0000025 09.12.2012 10:44
ciekawe
Anna152 10.03.2012 08:34
super
Anna152 10.03.2012 08:34
super
halinka1011 05.06.2011 09:03
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak