Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

syrop z pokrzywy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

młode pędy pokrzywy 1 kg
cukier 120 dkg
woda 1,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: syrop z pokrzywy

Zebrać młode i delikatne pędy pokrzywy ,umyć i dobrze osączyć.Włożyć do rondla z wodą i gotować na małym ogniu przez godzinę. Przecedzić przez gazę dodać cukier.Wlać znów do rondla i gotować na małym ogniu 5 minut,mieszając aż cukier się rozpuści.Przelać do butelek i pasteryzować ok 20-30 minut. Najlepiej smakuje schłodzony i rozcieńczony z wodą gazowaną

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tomek14 14.06.2011 22:26
pomysłowe
halinka1011 05.06.2011 09:03
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak