Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tosty ze szparagami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z indyka 30 dag
szparagi białe 50 dag
pieczarki 15 dag
cebula dymka ze szczypiorkiem 3 szt.
pomidorki koktajlowe 15 dag
olej 2 łyżki
śmietana kremowa 30% lub 36% 10 dag
sok z cytryny 1 łyżeczka
sól
Pieprz biały mielony Prymat
Chleb wiejski 4 duże kromki
żółty ser starty 5 dag
mięta do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: tosty ze szparagami

Pierś z indyka pokrój w paski. Umyte szparagi cienko obierz, odetnij zdrewniałe końce i przekrój wzdłuż na pół. Dymki umyj, pokrój w skośne plasterki. Umyte pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
Na rozgrzanej patelni smaż szparagi na łyżce oleju ok. 5 minut, cały czas mieszając. Na drugiej patelni, rozgrzej kolejną łyżkę oleju, przysmaż mięso, dopraw pieprzem i solą, przełóż do miseczki i odstaw. Na tej samej patelni duś pieczarki 4 minuty, dodaj dymki, połówki pomidorków i duś jeszcze 2 minuty. Wlej śmietankę i zagotuj. Dodaj mięso, całość dopraw solą, pieprzem, słodka papryką i sokiem z cytryny.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej 4 kromki chleba i na każdej połóż kilka usmażonych szparagów, przykryj je mięsem w sosie i posyp startym serem. Zapiekaj ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Udekoruj listkami mięty i od razu podawaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 19.02.2012 17:24
pycha
magical66 04.06.2011 22:58
super
Krystyna32 04.06.2011 15:12
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak