Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fedora, czyli gotowane jaja w gęstym sosie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 9 szt
ocet 2 łyżki
masło 1,5 łyżki
mąka 1 łyżka
mleko 0,5 szkl
pieczarki 10 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat szczypta
masło 3 łyżki
sól szczypta
pieprz szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Fedora, czyli gotowane jaja w gęstym sosie

Zagotuj wodę z octem, do garnka z wrzątkiem wbij kolejno 8 jaj, przykryj, zdejmij z ognia i zostaw na 4 min, po czym delikatnie wyjmij je łyżką cedzakową.
W rondelku stop łyżkę masła, wsyp mąkę, zrób białą zasmażkę, rozprowadź ją mlekiem i gotuj, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj bardzo drobno posiekane pieczarki, składniki wymieszaj i przestudź. W tak przygotowanym gęstym sosie zanurzaj jaja, układaj je na ogrzanej blasze, aby przeschły, po czym obtaczaj w rozmieszanym jaju i bułce tartej.
Smaż na stopionym maśle na złoty kolor. Fedora znakomicie smakuje z ziemniakami piure i sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak