Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki w cieście francuskim z mięsem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 12 dag
masło 12 dag
sok z cytryny 1 łyżeczka
maka do podsypywania 5 dag
mięso z rosołu 0,25 kg
bułka 0,5 szt
jaja 2 szt
masło 2 dag
cebula 1 szt
kardamon szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
sól szczyta

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki w cieście francuskim z mięsem

Mięso przepuścić przez maszynkę wraz z namoczoną i odciśniętą bułką, masę przesmażyć na maśle z cebulką, dodać 1 jajko, sól, kardamon i gałkę muszkatołową, wymieszać. Przygotować ciasto francuskie według przepisu na groszek ptysiowy, rozwałkować je na grubość 1/2 centymetra. Wykrawać foremką po dwa kółka na pasztecik. Na środek jednego kółka położyć łyżeczkę mięsa, posmarować ciasto rozbitym jajkiem, pozostawiając gołe brzegi, nakryć drugim kółkiem, wyrównać, lekko docisnąć nożem, posmarować ponownie rozbitym jajkiem. Gotowe paszteciki układać łopatką na blasze i piec 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak