Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka na ciepło

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 3/4 kostki
cukier 1 szkl
cukier waniliowy 2 szt
jajko 2 szt
żółtko jajek 2 szt
śmietana kwaśna 3 łyżki
jabłka 2 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
cukier puder do posypania
lody wg uznania
bita śmietana wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka na ciepło

1. Margarynę siekamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, jajka, cukier, 1 op cukru waniliowego i śmietanę. Energicznie zagniatamy ciasto. Schładzamy.
2. Nadzienie: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko odciskamy i mieszamy z bułką tartą i cukrem waniliowym.
3. Połowę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na wyłożoną papierem dużą blachę. Wykładamy jabłka.Przykrywamy rozwałkowaną resztą ciasta, nakłuwamy widelcem. Pieczemy 45 min. w 200 stopniach. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z bitą śmietaną i lodami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 13.12.2013 09:50
bardzo lubię
pierniczkowo 26.10.2012 08:32
bardzo lubię:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak