Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi w sosie serowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi białe 1 pęczek
śmietana 12% 1 szklanka
żółtko jajek 2 sztuki
przyprawa uniwersalna 1/2 łyżeczki
pieprz do smaku
sól do smaku
cukier do smaku
masło 1 łyżka
ser żółty 1 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi w sosie serowym

Szparagi obrać, odciąć twarde końcówki, ugotować w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru do miękkości, odcedzić. Ser starty na tarce o drobnych oczkach zagotować ze śmietaną cały czas ubijając trzepaczką. Dodać przyprawę uniwersalną i pieprz. Żółtka rozbełtać, zahartować 3-4 łyżkami sosu, wlewać powoli do sosu cały czas ubijając. Dodać masło. Ubijać tak długo, aż sos wyraźnie zgęstnieje (kilka minut). Sosem polać szparagi. Można je posypać posiekanym szczypiorkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 24.07.2011 20:30
Fajne połączenie. Będę musiała wypróbować.
pawel6 05.06.2011 10:53
super propozycja!
Weronika_eM 04.06.2011 19:31
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak