Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brokuły w cieście drożdżowym

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 2 dag
mleko 1 szklanka
cukier 1 łyżeczka
mąka 3 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
brokuły 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Brokuły w cieście drożdżowym

Brokuły ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i podzielić na różyczki. Mleko podgrzać.

Z drożdży, ciepłego mleka i cukru zrobić rozczyn. Dodać go do mąki z solą, wyrobić gładkie ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, rwać małe kawałki, rozciągnąć w rękach i otoczyć nim różyczkę brokuła. Otoczone ciastem brokuły ułożyć na wysmarowanej blasze i piec 20-25 minut w temperaturze 170 stopni. Gotowe można polać ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 19.01.2013 22:19
Mnie również podoba się ten pomysł.
Grazyna0211 15.09.2011 10:46
bardzo lubię brokuły a tak nigdy nie robiłam super pomysł!
Weronika_eM 15.08.2011 20:59
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak