Lukrowane pierniczki

Lukrowane pierniczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    250g
  • cukier

    160 g
  • migdały

    50 g
  • pokrojona kandyzowana skórka cutronu

    50 g
  • mleko

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1,5 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na ciasto : 250 g mąki pszennej i 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia wymieszac i przesiac do misy ,160 g cukru,3 krople olejku cytrynowego ,po szczypcie zmielonego cynamonu ,1 jajko ,3 łyżki mleka lub wody ,50 g zmielonych ,obranych migdałów i 50 g pokrojonej kandyzowanej skórki cytronu dodac do maki.Wszystkie składniki połaczyc starannie ucierając je za pomoca miksera.Wyłożone na stolnice ciasto dobrze wyrobic ,aż będzie gładkie ,a jeśli się klei do rąk ,dodac jeszcze trochę mąki .Gotowe ciasto rozwakowac na grubośc około 1 cm .Wykrawac foremką krążki o średnicy około 2,5 cm ,ułożyc na posmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia.Piec w temp. 200 * C przez około 15 minut.
Na lukier :
przesiac 400g cukru pudru ,wymieszac z 6 łyżkami gorącej wody na gęstą masę ,posmarowac ostudzone krążki pozostawic je na kilka dni bez przykrycia w przewiewnym miejscu,potem przechowywac w szczelnie zamkniętych puszkach

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adelajda

26.10.2013 15:04
dobry przepis :)

Ada-Gaba

10.02.2013 10:25
bardzo lubię

mirosława4

10.03.2012 14:00
smaczne

ben-ka

16.12.2011 09:46
pierniczki na czasie:)

IZABELA29

16.11.2011 12:16
dobrze, że to nie moje zdjęcia

Sarenka

15.11.2011 21:29
Takich okrągłych i dużych jeszcze nie robiłam, ale pierniczkowe smaczki lubię bardzo.

barbara11561

27.09.2011 09:23
pyszne

Magdalena67

14.09.2011 14:10
wyglądają estetycznie i smakowicie

cukiereczek

05.07.2011 07:44
fajne

Ania67

24.06.2011 12:27
świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat